Nietsvermoedend zit je je krantje te lezen en opeens valt je wat op. Zaten die gaatjes in mijn vloer er altijd al? Het zal toch niet dat ik houtworm in mijn huis heb? Ik heb eigenlijk nooit wat gemerkt. Maar hoe komt houtworm in je huis, hoe herken ik houtworm en bovenal: hoe kom ik van houtworm af?

Houtworm in je huis herkennen

Met houtworm worden eigenlijk de larven van de houtwormkever bedoeld. Zij zijn degenen die zoveel schade veroorzaken aan je houten vloeren, meubels, maar ook de houten constructie van je huis. Eeuwig zonde natuurlijk, dus hoe kan je in een zo vroeg mogelijk stadium houtworm in je huis herkennen?

  • Kleine, ronde gaatjes in hout. Dit zijn de uitvliegopeningen van de houtwormen. Deze zijn dus pas zichtbaar als de houtwormkevers volwassen zijn.
  • Hoopjes zaagsel bij het hout. Dit wordt ook wel boormeel genoemd. Het boormeel komt uit de uitvliegopeningen als de houtwormen vanuit het hout naar buiten komen.
  • Witte larven of donkere kevers. Zo af en toe zie je de larven van de houtworm of de houtwormkever in het hout. Als dit zo is, dien je zo snel mogelijk acte te ondernemen.

Feitjes over de houtworm in je huis

Over houtworm is van alles bekend, maar er is ook nog veel dat mensen niet weten. Of in ieder geval niet precies. Dit wist je nog niet over de houtworm in je huis:

  • Het kan wel 10 jaar duren voordat de larve van de houtworm ontpopt en verandert in een volgroeide houtwormkever. Dit is afhankelijk van de soort houtworm in je huis en hoe eitwitrijk het hout is waarmee de houtwormen zich voeden.
  • Omdat er niet direct schade zichtbaar is, aangezien de houtworm zich jaren onzichtbaar in het hout bevindt, merk je houtworm in je huis vaak niet meteen op. Bij de ontdekking van houtworm in je huis spreek je vaak al van meerdere generaties houtwormen.
  • Onbehandeld spinthout, het buitenste zachte gedeelte van hout, daar vestigen houtwormen zich graag in. Om het hout minder aantrekkelijk te maken voor houtworm in je huis, dien je dit hout te behandelen met een laag lak, beits of was.

Hoe bestrijd je houtworm in je huis?

Maak zo snel mogelijk een afspraak met een professionele ongediertebestrijder als je houtworm in je huis hebt. Waarom? De gevolgen van houtworm in je huis kunnen desastreus zijn. Dat ligt er natuurlijk aan waarin de houtworm zich heeft gevestigd. Maar waarin houtworm in je huis ook zit, uiteindelijk blijft er niets van dat hout over. Onderneem daarom direct actie om houtworm te bestrijden. Houtworm in je huis zelf bestrijden moet je eigenlijk niet willen overwegen.

Categories: Woning en Tuin

Related Posts

Woning en Tuin

Wilt u graag uw huis verkopen?

Wij hebben besloten dat wij graag ons huis verkopen wilden omdat wij het niet meer prettig vinden in deze buurt. Wij wonen namelijk in het centrum van Amsterdam en dat betekent dat je vaak overlast hebt Read more…

Woning en Tuin

Wilt u een airco in Twente laten installeren?

Wij hebben een groot kantoor en wij hebben de afgelopen jaren gemerkt dat wij eigenlijk niet meer zonder verkoeling kunnen werken. De zomers in Nederland worden steeds heter en dat zorgt ervoor dat wij vaak Read more…

Woning en Tuin

Deze dakdekker in Tilburg is fantastisch!

Toen wij laatst lagen te slapen, merkten wij dat het buiten zeer onstuimig weer was. Dat konden wij op dat moment helemaal niet gebruiken omdat wij wisten dat ons dak niet meer in goede staat Read more…